3 млн. лева е превела вчера Агенцията за социално подпомагане на

...
3 млн. лева е превела вчера Агенцията за социално подпомагане на
Коментари Харесай

19 000 хора с увреждания се отказват от помощи заради личен асистент

3 млн. лв. е превела вчера Агенцията за обществено подкрепяне на 217 общини за наетите през тях персонални асистенти на възрастни и деца с увреждания с право на чужда помощ. Това е първото заплащане по новия механизъм след влизането му в действие от началото на септември според признатите в края на предходната година законодателни промени в сферата на уврежданията. Това заяви вчера в Пловдив общественият министър Бисер Петков по време на визитата си в Националния център за рехабилитация на слепи.

Пренасоченото от АСП към общините заплащане е за първите 5483 сключени тристранни трудови договора за даване на персонална помощ. Част от тези пари са удържани от месечните помощи на хора с тежки увреждания и право на непозната помощ и на деца с над 90% увреждания, които са решили да употребяват помощник по новия закон. Хората с право на непозната помощ би трябвало да се откажат от 99.50 лева, а добавките за децата (930 лева.) олекват с 380 лева. Съгласно законовите промени, влезнали в действие от септември, хората вече съфинансират трудовото заплащане на личния си асистент, до момента в който до момента получаваха непознатата помощ безплатно. 19 000 души са приели тези условия и ще получават помощник по новия закон.

Само 39 души в инвалидни колички са утвърдени да получат финансиране по националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност, заяви още общественият министър. Комисията е отхвърлила 16 от постъпилите общо 55 проектни оферти за преустрояване на жилищната среда чрез изграждане на рампи, платформи и подемни уреди. Общата стойност на преустройствата на жилищните здания с държавни пари е за 1.827 млн. лева, означи министър Петков. От 7 подадени плана за преустрояване на коли пък едвам 4 са утвърдени.

Интересното в тази ситуация е, че макар оскъдния си брой тези планове надвишават отпуснатия бюджет на програмата - 1.7 млн. лева Финансирането на план беше сред 10 хиляди и 100 хиляди лева. Ако параметрите на програмата се запазят същите, то приносът й за развиване на налична среда за хората ще остане незабележим. Както " Сега " писа, стотици хора с увреждания останаха излъгани в упованията си тази стратегия да е решение на тежките трудности, с които се сблъскват в всекидневието си, тъй като общественото министерство наложи непостижимо къси периоди за подаване на кандидатурите.

ЗА РАБОТОДАТЕЛИ

Около 400 хиляди лв. ще бъдат изплатени на работодатели по Националната стратегия за претовареност на хора с увреждания за адаптиране на работни места за хора с увреждания. Постъпилите от компаниите планове са 22, а по тях ще бъдат приспособени 56 работни места за хора с разнообразни дефицити. 110 предприятия са избрали заплащането на компенсационни вноски в размер на 30 на 100 от минималната работна заплата, вместо да назначат хора с увреждания, както ги задължава законът. Общо за три месеца - юли, август и септември, те са внесли в сметката на ГИТ 92 244 лева, вместо да разкрият 549 работни места. Следва да се има поради, че вноските се заплащат през месеца, идващ месеца, през който е трябвало да се изпълнят квотите, прецизират от инспекцията. Трудовите инспектори са ревизирали досега 886 компании, от които 460 с личен състав от 50 до 100 наети чиновници, а останалите над 100. Проверката е посочила, че в тях са наети 3214 служащи и чиновници с трайни увреждания при общ цифров състав 155 992 лица. 20 от тестваните предприятия пък са освободени от осъществяване на квоти заради характерни фактори на работната среда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР